Vörös Sárkány Goshin Ju-Jitsu Egyesület / Association Örményes
4. Dan Ju Jitsu

Húszévesen, 1979-ben a katonai szolgálat alatt ismerkedtem meg a karatéval, amit aztán éveken át műveltem. Alapító tagja voltam a Keszthelyi Egyetem Kyokushin Karate Klubjának, majd Marcaliban létrehoztam a ma is működő Kyokushin egyesület ősét. Elmondhatom magamról, hogy az akkori tanítványaim közül többen is aktívan edzenek a mai napig, és szinte mindegyikük elérte a mesterfokozatot. Egy sportbaleset miatt már nem tudtam folytatni a karatéban megkezdett utat. Felépülésemet sokat segítette, hogy kapcsolatba kerültem a Tan Kapuja Buddhista Főiskola akkori Tai Chi oktatójával – Szász Tiborral, aki nem csak a Tai Chi rejtelmeibe avatott be, hanem mindabba, ami a harcművészetek filozófiájának alapja. Több mint öt évig vezettem Marcaliban a Tai Chi kört, többször is részt vettem közös elvonulásokon a főiskola „menedékházába” Szilvásvárad mellé.
1997-ben ismertem meg mesterem Soke Vlado Schmidtet- akinek a kezdetektől fogva tanítványa voltam. 1997-től két éven át Balatonmáriafürdőn edzettünk, az ottani sportcsarnokban. 1999-től „csapatot” szerveztem, és Marcaliba tettük át az edzéseket. Szervezője és vezetőségi tagja voltam a Marcali Dragon Club-nak – melynek Soke Vlado Schmidt volt a mestere. A Ju-Jitsu mellett megtanultam a kobudo alapjait is. Mesteremtől elsajátítottam a kampósbot – SUTEKKI technikákat, melyeket mind a mai napig gyakorlok és oktatok is. 2013-ban került megrendezésre a WAKF világbajnoksága, ahol sutekki formagyakorlatommal a dobogó legfelső fokára állhattam.
2014-ben egy 1300 fős településre, Örményesre költöztem, ahol 2015-től tartok edzéseket. 2016-ban bejegyezésre került az Örményesi Vörös Sárkány Ju-Jitsu Egyesület, melynek alapítója vagyok. Az edzéseken Ju- Jitsu-t és Kobudo- oktatok. A Sutekki technikák mellett a mesteremtől tanult késtechnikákat, valamint önvédelmet gyakorlunk. Tanítványaim közül többen megpróbálták a versenysportot. Duo System kategóriában többszörös országos bajnok párosom rész vett a Wroclaw-ban megrendezett Ju-Jitsu világbajnokságon. Duo Show kategóriában európa bajnoki bronzérmet tudhatunk a magunkénak.
Egyesületünkben egyre több gyerek vesz részt az edzéseken, így ma már külön foglalkozunk a gyerekekkel és külön időpontban a felnőttekkel. 2018-2019-ben pályázati forrásból óvodában és iskolában szerveztem játékos edzéseket megismertetve a gyerekeket a mozgás örömével, a harcművészetek alapjaival. A résztvevő gyermekek zöménél magatartási- és beilleszkedési problémák voltak. A program lezárásaként tapasztalataimról egy kiadványt készítettem „Kicsi Ninja Gyerkőcök” címmel szülőknek- pedagógusoknak.
Jelenleg az Örményesi Vörös Sárkány Goshin Ju-Jitsu Egyesület szakmai vezetője vagyok. A gyermekcsoport többségét az óvodás-és alsó tagozatos gyermekek alkotják, zömükben magatartási problémákkal, de van köztük középsúlyos értelmi fogyatékos is. A felnőtt tanítványaim közül 2 fő 2019-ben megszerezte a Ju-Jitsu 1. dan fokozatát.