Miért válasszuk a karate edzéseket?

Miért válasszuk a karate edzéseket?

A karate több szempontból különleges mozgásrendszer.

Sok más sporttal ellentétben különleges és összetett mozgásokon keresztül egyszerre fejleszti a hajlékonyságot, a gyorsaságot, az erőt, a kitartást, de ez csak a fizikai oldala.
A mai felgyorsult világban fontos lenne, hogy az olyan emberi tulajdonságokat erősítsük mind a gyerekekben mind a felnőttekben, mint a jellem, becsület, akarat, önuralom, tisztelet. Szülők, pedagógusok, edzők, tanítók feladata, hogy olyan utat mutassanak, amelyen járva ezek az értékek a gyakorlásokon keresztül szinte észrevétlenül válnak erényeinkké. Bár ezeket egy jó szakemberrel, edzővel, példaképpel sok sportágban megkaphatjuk, talán a harcművészetek, azon belül is a karate ebben is kicsit különleges. Ha hosszú távra tervezünk, életformát kell kínálnunk amely értékeivel, érdekességével, hasznosságával megtalálja az utat mindannyiunkhoz. Mozgásterapeuta szakember szerint a karate mozgásanyagában rengeteg olyan fejlesztő mozgás van amely segítség lehet a hiperaktív és különböző tanulási nehézségekkel bajlódó gyermekeknek is. Ezek olyan területekre is hatnak az agyban, amik a beszédért, írásért, olvasásért felelősek. Mind emellett sokat segítenek a túlmozgásos gyermekeknek, illetve akiknek a mozgáskoordinációja nem elég fejlett. Fejleszti a tartást, egyensúlyt, ritmusérzéket, stb. Megtanulnak beilleszkedni egy közösségbe, együttműködni, és jelentősen javul a fegyelmük. Komoly önismeretet sajátítanak el, ami mindenkor nagy segítségükre lesz. Reális, valós, igaz értékeket tanulnak.

Az edző vagy tanító szakember, illetve sportegyesület kiválasztása

Ez nagyon fontos kérdés. Gondoljunk bele, ha nem tanfolyamban gondolkodunk, hanem életformaként hosszú távon szeretnénk edzeni magunkat, vagy gyermekünket, nem mindegy hogy kihez megyünk gyakorolni. Nem lehet elsődleges szempont a távolság, vagy a pénz. Felelősek vagyunk érte, hogy hol és mivel töltjük az időnket, milyen légkörben, és milyen emberekkel próbálunk partnerként együttműködni. Fontos, hogy alakítsunk ki magunk körül olyan környezetet amelyben a mozgás, a testedzés, a fittség érték.

Elengedhetetlen, hogy…

  • ha a gyermekünkről van szó, az edzéseket ő is akarja
  • meglegyen a szimpátia a gyerek és edző-, lehetőleg a szülő és az edző között is, vagy ha mi magunk gyakorlunk akkor magunk és az edző között
  • lássunk pár edzést, hogy vezeti, mennyire érthetők az edzések, milyen a nevelés, látunk–e felépítettséget az edzésanyagban
  • érezhető legyen, hogy nem összevissza vannak az edzések, vannak célok
  • legyenek az edzőnek megfelelő tapasztalatai, végzettsége, mindezeket kérdezzük meg nyugodtan
  • lássuk azt, fontos az egészségmegőrzés és a balesetvédelem

Nézzük meg a tréningeket, akár többet is, kérdezzünk rá a minket érdeklő részekre edzés előtt-, után vagy egy egyeztetett időpontban.

Látnunk kell, hogy a trénernek ugyanolyan fontos gyermekünk vagy magunk egészsége, jó közérzete, mint nekünk. Ha ezt látjuk, működjünk együtt vele, segítsük munkáját, hiszen nekünk van a legtöbb háttér-információnk.

Fontos látnunk, hogy a társadalom nem mindig a helyes értékeket sugallja. Sok esetben A “neked ez jár”, “jogod van hozzá” gondolkodásmód kerül előtérbe. Ezek nem a valós teljesítményen alapuló, az elvégzett munka nélkül megkapható kitüntetések, rangok, címek helyükre kell hogy kerüljenek. Hosszú távon a karatéban mindig kiderül, hogy mi mennyit ér. Ne hagyjuk becsapni magunkat és gyermekünket. Minél később derül ki, hogy valami értéktelen – amire büszkék voltunk, – annál jobban fog fájni, és visszafordíthatatlan károkat okozhatunk vele…

Mikor érdemes elkezdeni?

Már 6 éves korban elkezdhető az edzés, akkor már van annyi figyelme, önuralma, fegyelmezhetősége a gyermeknek, hogy részt tud venni az edzéseken. De nincsen korhatár, bármilyen korban elkezdve érezhetjük pozitív hatásait.

Miért a mi a klubjainkat válassza?

Úgy gondoljuk, hogy új fajta szemléletünkkel a harcművészetek terén, különlegeset adunk az érdeklődőknek, gyakorlóknak.
Hiszünk benne, hogy nagy változások részesei vagyunk.
Gondoljuk mindezt azért, mert amit tanítunk, az innovatív, használható technikákra épülő valódi megoldásokat kínáló küzdőrendszer.
Azt, hogy idáig jutottunk, rengeteg jó instruktor több évtizedes tapasztalata segítette.
Csatlakozz hozzánk akár egyesületként, vagy bármely tagszervezetünkhöz egyéni gyakorlóként!

Szakemberek irányításával tanulják meg a nagyon hasznos és komplex karate mozgásokat, tudatosan, hosszú távra felépített edzésmunkát végezve. Igyekszünk közösséget teremtve nem csak az edzéseken összejönni, hanem közös kirándulásokon, edzőtáborokon és egyéb rendezvényeken összejönni.

Szövetségünk immár 2011 óta van jelen az országban, fejlődése szakmai tekintetben töretlen. Edzőink jól képzettek. A szakmai vezetőink másfajta megközelítésében értelmezve sokszor ugyanazt a dolgot, ugyanazt a harcművészetet új megvilágításba helyezik, így az új értelmet nyerhet, és értéket teremthet.
Tagjaink között vannak akik már évtizedek óta folyamatosan gyakorolják a harcművészeteket. Edzéseinken résztvevők közül rengeteg fekete öves karatéka edz rendszeresen. Az oktatás és gyakorlás tudásszint szerinti csoportokban, tradicionális alapelvek alapján történik.

Jó kapcsolatot ápolunk más szövetségekben működő egyesületekkel is. A képzések célja elsősorban a karate-do gyakorlása, szellemiségének átadása és nem a versenysport, de azok számára akik felvállalják a versenyzéssel járó többletmunkát és költségeket, biztosítani tudjuk akár a legmagasabb szintű versenyzési lehetőségeket is, teljesítménykényszer nélkül.
Az útkeresés folyamatos, a karate és a jujutsu mellett nyitottak vagyunk más harcművészetek felé, több különböző stílussal is kapcsolatba kerültünk.

Nézzenek meg néhány edzést, és döntsenek! Klubjainkat, edzőinket megtalálják weblapunkon.

Várjuk önöket!

admin

You must be logged in to post a comment