A Budo Karate & Jujutsu International Szövetség nemzetközi edzőtábora Balatonszemesen

A Budo Karate & Jujutsu International szervezet –csakúgy, mint két éve, most is Balatonszemesen tartotta meg nemzetközi edzőtáborát. A magyar karatékákon kívül Skóciából is jöttek shotokan karatésok. A tábor alatt tartották meg a szövetség ez évi közgyűlését is. A szervezet vezetője, hanshi Csősz-Tóth Norbert  9. danos mester – aki bekerült a 170 éves múltra visszatekintő Britishpedia „Magyarország sikeres személyiségei” életrajzi kiadványába is – szívesen állt rendelkezésünkre egy rövid riport erejéig.
– Hányan dolgoznak itt a táborban?
– Ötvennégyen jöttek el Balatonszemesre tíz klubból. Napi két edzéssel dolgozunk, de lesz DAN-vizsga és rendezünk egy versenyt a gyermek korosztálynak.
– Övfokozatok terén milyen a tábor megoszlása?
– Majdnem a fele fekete öves, vagyis mester. Így tudunk csoportbontással hatékonyan dolgozni, de van olyan is, hogy együtt dolgozik az egész tábor.
– Sok klub választja nyári tábornak Balatonszemest. mi lehet ennek az oka?
– Hát…Árfüggő! Olyanok is el tudnak ide jönni, akik nem pénzes emberek, s félre tudnak tenni az év folyamán pénzt erre a táborra.
– S milyen amúgy a hangulat? Milyen arányban fognak jövőre visszatérni?
– Teljesen jó. Biztosan jönnek el jövőre is, nagyon ritka, aki nem jön el újra. Már jövőre le is foglaltuk az időpontot, mert már majdnem betelt!
– Mi volt a tábor fő profilja?
– Most igazából a küzdelem, a kumite gyakorlására fektettünk nagy hangsúlyt. Páros gyakorlatok, kombinációs technikák…Minél több kombinációt ismernek, annál hatékonyabb lehet a küzdelem.
– Az övvizsgázók itt készültek fel, vagy már hosszabb idő óta készülnek?
– Van négy tanítványom, akiket már régebb idő óta készítek fel. A Miskolcról jött vizsgázókat Varga Balázs sensei szintén régebb idő óta gyakoroltatja.
– Milyen versenyeken indulnak el a szövetség versenyzői?
– Sok lehetőség lenne, de mi az un. „ippon shobu” szabályrendszerben indulunk el, hozzánk ez közelebb áll. Persze, próbálok újítani is, más fajta küzdelmi rendszert is kifejleszteni.
– Milyen kiemelt rendezvény várható az ősszel?
– Október 21-én lesz egy nemzetközi versenyünk Keszthelyen, ahová jönnek Skóciából, Szerbiából, s természetesen jó pár magyar klub is. Nagyon kemény mezőny várható!

Gregor László

admin

You must be logged in to post a comment